СЛЪНЧЕВИ ЛИЦА – ЕДНО ПОСЛАНИЕ ЗА ДОБРИНА ФОТОИЗЛОЖБА С ДУША

Сдружение „Синдром на Даун – България

представя

Слънчеви лица – едно послание за добрина!

Фотоизложба с душа

на деца, младежи и възрастни хора със Синдром на Даун

пред обектива на Йоана Цачева

с участието на Ренита Костадинова

28 юни – 16 юли 2024 г.

На Моста на влюбените до НДК

С подкрепата на Столична Община

 

Официално откриване 19 ч. на 28 юни, петък

 

 

Разгледайте, почувствайте, приемете и после предайте нататък!

Защото и те са тук. И искат да учат, работят, да спортуват, общуват, да се влюбват, да имат приятели… Защото и те заслужават. Разбиране и достоен живот в собствената си родина.

Информационно-образователният фотопроект “Слънчеви лица – едно послание за добрина” иска да покаже, че децата, младежите и възрастните хора със Синдром на Даун в България са като всички останали и заслужават образование, работа, подкрепяща среда и разбиране. Изложбата застава изцяло зад каузата достоен живот на всички български деца, независимо от степента им на развитие или проблеми. Всяка една подобна обществена инициатива носи уникален позитивен заряд и е стъпка напред в борбата с предразсъдъците, стигмите, неприемането на различните хора – неизменна част от дейността на Сдружение “Синдром на Даун – България”.

 

“Слънчеви лица” е реализиран с безвъзмездното участие и професионализма на Йоанна Цачева, пред чийто обектив застанаха деца, младежи и възрастни хора със Синдром на Даун от цялата страна. Йоанна е прекрасен млад човек и творец с огромно сърце и желание да покаже, че децата, младежите и възрастните със СД са като всички останали. Във фотосесиите се включи и още едно сърцато момиче и млад професионалист и фотограф Ренита Костадинова.

 

Тони Маринова, председател на Сдружение „Синдром на Даун – България” за смисъла на проекта:

„Срещите ни с добрите и подкрепящи ни хора са едно от най-зареждащите и вдъхновяващи причини да продължаваме да вярваме в истинската промяна на нашето общество. И че някой по-скорошен ден децата ни ще бъдат реална част от него. Истински приети и социализирани. Образовани, работещи, щастливи. С нашите информационно-образователни кампании ние разказваме истории, показваме усмивките на децата си и променяме нагласи. Бавно и търпеливо. А нашите деца стават все по-приети и разбрани в обществото, намират своето място в масовите детски градини и училища, спортуват, общуват.

Наричат децата ни СЛЪНЧЕВИ. Дали защото усмивките им постоянно греят или защото по душа си остават вечни деца. Отговорът ще намерите сами в лицата пред вас. Неподправени и чисти. С тази изложба подаряваме обич и отправяме послание за повече човещина. За добротата на деня, която усмихва и дава смисъл.”

Йоанна Цачева за фотосесиите на “Слънчеви лица”:

“Когато срещнах тези невероятни хора, бях поразена от топлотата и откритостта, с които ме приеха. Усмивките им бяха толкова искрени и светли, че веднага ме накараха да се почувствам комфортно. Децата бяха особено ентусиазирани и нетърпеливи да ми позират пред обектива. Те показваха такава радост от живота и забавление, които трудно могат да се опишат с думи, затова се радвам, че може да ги усетите чрез кадрите, които заснехме. Когато снимах чувствах, че ставам част от техния свят. Усмивките им, жестовете, погледите – всичко беше толкова истинско и неподправено. С всяко натискане на бутона на камерата усещах как създавам не просто снимки, а малки парченца от техния живот. Това ме накара да се замисля за истинското значение на щастието и колко е важно да го оценяваме във всяка негова форма.

Това преживяване беше повече от работа – беше урок по човечност и приемане. Уверих се, че всеки има своята уникална светлина, която заслужава да бъде споделена и оценена. Всяка снимка разказваше своя собствена история, и аз бях благодарна, че бях част от този процес на споделяне и връзка.”

И още слънчеви впечатления от снимките с думите на Ренита Костадинова:

“Срещата с хора със Синдром на Даун за мен беше позитивно и стоплящо сърцето преживяване. Участниците в проекта проявяваха най-чисти емоции като радост, привързаност и бяха много мили.. Макар че срещат някои трудности в ежедневието си, много от тях демонстрираха изключителна адаптивност. Общуването с тези хора изисква много търпение, уважение и разбиране на техните индивидуални нужди, но едновременно с това, зарежда и обогатява.”

 

Кои сме ние? Родители, които вярват в децата си!

Сдружение „Синдром на Даун – България” е първата легитимна организация у нас, която представлява хората с най-честата генетична аномалия. Основано е през 2009-та като Сдружение на родителите на деца за Синдром на Даун. Организация от съмишленици, които вярват в една обща кауза – бъдещето на своите различни деца. Не спираме да рушим негативните стереотипи за хората със синдром на Даун и да променяме нагласи. Изграждаме техния позитивен образ чрез информация и искаме да разкрием реалния им потенциал за развитие, способности, таланти, успехи и постижения. Искаме да покажем техните уникални човешки качества. И слънчевите им лица. Такива, каквито ние ги виждаме – прекрасни!

Какво представлява Синдромът на Даун?

За пръв път Синдромът на Даун е описан от английския лекар Джон Лангдън Даун през 1866 г. Поради специфичните физически характеристики, с които децата се раждат – обла форма на лицето и бадемовидни очички, той му дава определението “монголоизъм”. Век по-късно е открита и допълнителната хромозома, която е причина за това състояние. През 1965 г. хромозомната аномалия официално получава името Синдром на Даун. Това е най-често срещаната генетична аномалия, която се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. На всеки 700 родени деца, едно е със Синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 такива деца. Най-важното нещо, което трябва да се знае за хората със Синдром на Даун е, че те са по-скоро подобни на останалите, отколкото различни от тях.