ДЕЦА СВИРЯТ ЗА ДЕЦА

 

 

   Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун и Фондация „Консонанс”

     с благотворителен концерт в подкрепа на създаването на Първия за България

„Даун Синдром Център”

               За обучение, терапии и забавление на деца и младежи със СД

 

          Под патронажа на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова

 Октомври – Международен месец за информираност на тема Синдром на Даун

  ДЕЦА СВИРЯТ ЗА ДЕЦА 

9 октомври 2018 г., 19 ч. зала „Люмиер”, НДК – София

  С безвъзмездното гостоприемство на НДК Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун и Фондация „Консонанс”ще отбежи Международния месец за информираност на тема Синдром на Даун и ще постави началото на реализирането на една голяма мечта – създаването на първия за България Даун Синдром център.

Необходимостта от създаване НА ЦЕНТЪРА идва от:

– многобройните писма и обаждания, които получаваме от родители  на новородени деца със СД, които търсят информация и място за ранна интервенция.

– споделения опит на родители, че децата им въпреки, че ходят на училище и занималня, имат нужда от свое, припознато, място, където да общуват, спортуват и играят.

– голямата изолация на нашите младежи и желанието им да се чувстват като всички свои връстници – да ходят на срещи, да се влюбват, танцуват, забавляват. Да имат свое място за обучение и забавление, където да се чувстват полезни.

През последните години с приемането на новите законови разпоредби относно децата със специфични проблеми и развитие, децата със СД намират все по-лесно място в масовите детски градини и училища, но въпреки това проблемите пред нас, като родители, са огромни. Повечето ни деца обикновено се справят в детската градина и началното  училище и разликата с техните връстници не е особено забележима – те играят с останалите деца, канени са на всички детски празници и не се чувстват самотни. Проблемът идва в по-горните класове, където натоварването е много по-голямо, а съучениците им се разделят на групи по интереси. И без да е съзнателно направено, разделението започва. Ако нашите деца нямат приятели, започват да изникват поведенчески проблеми  и като цяло – проблеми  в класа и у дома.

Ето защо, създаването на едно гостоприемно място, където ще могат да играят и споделят време с приятели, става все по-важно за тяхното бъдещо добро развитие и интеграция в обществото.

 

 

       В концерта ще видим талантливите деца от Фондация “Консонанс” Петър Дюлгеров (пиано), Георги Василев (пиано), Теодора Маркова (пиано), Теодора Занева (пиано), Лазар Мицов (кларинет) и Мариан Минчев (акордеон), които ще ни поднесат прекрасен букет от любими класически произведения. В програмата ще прозвучат произведения за соло пиано, пиано 4 и 8 ръце, кларинет и пиано, както и импровизации на акордеон. Специална подкрепа ще ни подарят и нашите големи приятели Белослава, Михаела Филева и Вензи, както и малките (но само по възраст) приятели от вокална група “Смехоранчета”.

 

Билетите за концерта могат да бъдат закупени от 1.10.2018 (понеделник) на www.ticketportal.bg и касите на НДК. 

 

 

Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун е нестопанска организация, основана през 2009 г., която има за основна цел да подпомага и работи за социалната интеграция и личностната реализация на хората, в частност на децата и юношите със Синдром на Даун, който е най-често срещаната генетична аномалия. Това състояние се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. На всеки 700 родени деца, едно е със синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около деца 100 с генетичната аномалия.

 

 

Фондация “Консонанс” подкрепя и развива талантливи деца в областта на класическата музика, като им дава възможност за изява чрез организиране на концерти и майсторски класове, подпомагайки тяхното израстване и усъвършенстване на музикалните им качества.

 

За повече информация:

Тони Маринова – ПР и Председател на СРДСД, на тел. 0898 566 423 или на е-мейл contact@downsyndromebg.com

 Диана Дюлгерова – Фондация „Консонанс” 0899 17 24 21 fconsonance@gmail.com