Календар 2022 – Малки и големи състояния.

Всичко започна като на шега през далечната вече 2012-та. С много щур ентусиазъм и висок звезден скок. Зад нас и децата ни застанаха едни от най-обичаните и популярни лица на България. Актьори, певци, журналисти… И се заредиха календар след календар. Цели десет тиража. Дари, която днес ви се усмихва от камбанарията на своите четиринайсет и половина, някога беше само на пет, когато я снимахме с Милен Цветков за календар номер 1. Девет години по-късно, за съжаление, Милен вече не е сред нас, а е част от небесния отбор и, със сигурност, води тв предавания Отгоре. А Дари е толкова пораснала, че чак не можем да повярваме колко много време е минало от календареното ни начало.

И колко сме различни всички! Ние, вие, те.. Нищо не е същото. Особено след последните две години… Всъщност, три са дечицата, които използвахме за своеобразен мост на времето, за илюстрация как самите ние пораснахме като родители и общност за тези десет сезона. След Дари нека ви припомним и Маринка и Дени, които бяха малките ни звезди от „Приказки за слънцето” и влязоха под светлините на прожекторите заедно с Дони и Филип Аврамов. Прекрасни фотосесии бяха! На истинска сцена в Театъра на армията.

И ето го сега пред вас – десетият благотворителен календар, уважаеми родители, дарители, скъпи наши приятели!

Той излиза съвсем в последния момент на предколедната сцена в едно повече от бурно и болно време. Време, в което се преоценяват ценности и се обезценяват доходи. Идеалният момент да се спреш и огледаш. И да решиш какво искаш да направиш с живота си през следващата година. Дали да продължиш по старому – със страха, омразата, завистта и цялата тежест на днешното “благополучие”. Или да избереш едно ново състояние –

радостта,

благодарността,

добротата,

осъзнаването…

Ако заложите на второто, НАШИТЕ

ще ви помогнат.

Всъщност, щом вече четете тези редове, времето ви за промяна е дошло и вече сте на Пътя. Готови да се усмихвате повече, да давате и получавате повече любов.

А сега ги погледнете  – Вяра, Тео, Бобчо, Зара, Маги, Алекс, Дени, Мейлин, Маринка, Дари, Дани, Анди, Косьо и Вероника:

 

Ярки, цветни, усмихнати. Нашите малки и големи състояния. Точно такива, каквито ние ги виждаме. Без задния план на хорското неразбиране и болните предразсъдъци. Богатството, което едва ли сме чакали, но днес истински обичаме и ценим.

Състояние. Думата-послание, с която избрахме да посрещнем Новата 2022–ра. Десетата поредна година, в която този слънчев календар изгрява на стените и обгръща душите с необятната си топлина. А за да ви отговорим защо, нека отворим тълковния речник на българския език, където ще открием няколко от значенията на думата състояние. Първото й значение е

положение, в което се намира някой или нещо.

Второто се отнася за

физическо разположение, самочувствие, настроение.

И третото е

Ценно имущество, богатство.

Като родител на дете със Синдром на Даун и официален представител на българската Даун Синдром общност, често ми се случва да поправям хората, когато говорят за „болните” от Синдрома на Даун или „страдащите от Даун” деца. Болестта, за радост, не е в децата ни, а в закостенелите ни неразбирания, откъдето, всъщност, идва и страданието. И точно заради това не спирам да обяснявам, че Синдромът на Даун не е болест, а е състояние, с което децата ни се раждат. Или една различна конфигурация от гени, която сътворява различен тип човек. Да, по-бавно развиващ се, с определени дефицити и ограничения, но в същото време с безгранични възможности да прегръща и обича. Да цени приятелството, да вдъхновява с добротата си. И ако се върнем отново към тълковния речник и първото значение на думата състояние, то, със сигурност, можем да кажем – Синдромът на Даун е положение, в което се намират деца и родители, когато Съдбата хвърля различния си жребий и ви се падат повече приключения от обикновено. И съвсем не е задължително да е страшно и опасно. Просто ще бъде различно. И ще изисква още повече обич и търпение.

Думата, с която преминаваме към второто значение на състояние физическо разположение или настроение е самочувствието на хората със Синдрома на Даун. За нас, стандартните, е повече от странно, че именно те, различните и низвергнатите в обществото, могат и притежават именно такова завидно самочувствие и неизчерпаем резервоар от ведър дух. Тези хора са истински учители на тема как да се приемаме и обичаме, ама точно такива, каквито сме. Без фото филтри и измамни лайкове. Ниски или високи, кльощави или дебели. Нормално реални. Само по душа и без комплекси.

Затова децата ни са богатство. Ценно състояние, което незнайно как и защо наследяваш, но което така преобръща живота ти, че светът придобива нов облик и се завърта с друг ритъм. По-осъзнат и смислен.

Ето такава нека да е и Вашата Нова 2022-ра – осъзната и смислена!

Здрава, богата, щедра, цветна, усмихната!

Заслужавате я, мили хора! А най-хубавото е, че и ние явно сме ви заслужили, щом десет години сте плътно зад нашата кауза.

 

Ами това е…

Обичаме ви и благодарим!

За човещината и доверието!

И големите сърца!

С обич и признателност:

Тони Маринова,

Председател на Сдружение „Синдром на Даун – България”

 

Скъпи приятели, благодарим за проявения интерес, но тиражът на календар 2022 е изчерпан.

One Comment to “Календар 2022 – Малки и големи състояния.”

  1. Поръчах си календара много е хубав В коментар написах 20лв за толкова ще го купя с5лв повече от реалната му цена.

Comments are closed.