Национална конференция 2017г.

На 18 март, по случай световния ден на хората със Синдром на Даун (21 март), в София се проведе националната конференция на Сдружение на родителите на Деца със Синдром на Даун. Темата на конференцията бе “Как да отключим потенциала на своето дете” , с лектори:

Синди Рингън, бакалавър по Психология на развитието и сертифициран неврологичен терапевт – прeдседател на The International Association of Neurodevelopmentalists (ICAN) – www.icando.org

Ванина Бодурова, председател на Фондация „Проф. Д-р Георги Лозанов и Проф. Д-р Евелина Гатева” www.suggestology.org

Дора Давидова, преподавател в Център по класическа сугестопедия „Вихровения“

Ина Петкова, сугестопед

 

Видеозапис на конференцията.

 

Лекцията на Синди Рингън бе разделена на две части – в първата част тя обясни на аудиторията същността на неврологичния подход , говори за сензорна организация, визуално развитие, когнитивни умения – четене и математика и речево и езиково развитие. Във втората част даде практически насоки с  участието на дете със Синдром на Даун.

 

В лекцията на тема “Сугестопедия”, Ванина Бодурова ни разказа накратко за професор – доктор Героги Лозанов и възникването на Сугестопедията. Беше представен филм на Юнеско от 70те години на миналия век, в който първокласници усвояват материала с невиждани до тогава темпове. Дора Давидова ни запозна с работата си с деца със специални образователни потребности и ни показа видеозаписи. Ина Петкова съвсем накратко ни представи началото на сугестопедичен урок и ни позволи да се потопим в атмосферата на Сугестопедията.