Календар 2023 – ДаунТаун в сърцето на мечтата.

 

От няколко години пътят ми от морето към София задължително минава през Бургаския Ветрен. През Рая на една любима моя вълшебница. Феодора. Пием турско кафе и мечтаем. За утрешния, по-добрия ден на децата ни. Моето Доре обаче не е само по приказките. Тя обича сама да ги пише. Да ги облича с красива реалност и действия с мисъл за другите. Точно така се роди “ДаунТаун”. Нашият “ДаунТаун”. Казвам съвсем умишлено “нашият”, макар че засега това си е един съвършено авторски, частен бизнес проект, в който тази любима луда жена вгражда купища средства и нерви и успява да ги гарнира с толкова много душа и сърце. В името на своя Светли, на моята Яница и на всички останали като тях. Защото те растат и трябва да работят. А някой трябва да им покаже, да ги научи…

 

Това написах през лятото на 2021-ва във Фейсбук, а година по-късно вече ДаунТаун и Сдружение „Синдром на Даун България” заработиха в строен екип и започнахме наистина да си помагаме. През юли 2022-ра стартира първата ДаунТаун работилничка, в която се обучаваха нашите Мики, Коки, Петьо, Светли и Ванко в трудови навици и успешна работа в екип. Резултатите бяха впечатляващи. И сякаш не толкова за децата (те винаги могат, когато им се предостави шанс), а за техните родители, които на практика видяха как групата може да дърпа напред и как реално помага. Как вярата в уменията на всеки един от нас върши реалните житейски чудеса, а прекаленото обгрижване пречи. Защото както всички други деца, така и тези със Синдром на Даун, някой ден порастват. Опитайте само за момент да си представите тревогите на родителите като нас и това как не спираме да си блъскаме главите с въпроси от рода “Какво ще стане с детето ми един ден, когато мен няма да ме има? Кой ще се грижи за него, когато порасне? Направих ли всичко необходимо, за да го подготвя за трудностите в живота? От какво ще се издържа, как ще живее? Ще има ли приятели? Ще се чувства ли обичан и пълноценен?” Мъчително сложни въпроси и реални тревоги в родната ни България. За разлика от много други места по света, където подготовката на децата със Синдром на Даун за реалния живот започва отрано и повечето от тях се реализират успешно на трудовия пазар – с малка, но навременна и добре обмислена подкрепа от страна на обществото и държавата. “ДаунТаун Академия” е точно такъв проект за социална интеграция на деца и младежи със синдром на Даун. Благодарение на него, вярваме, че не само Мики, Коки, Петьо, Светли и Ванко, а и много други като тях, някога-някъде в България, ще стават сутрин с усмивка и ще тръгват на работа, за да водят един напълно нормален и достоен живот на можещи, знаещи и щастливи млади хора в своята родина.

 

А страниците пред вас са повече от вълшебни, защото те са част от тази мечта. Искаме да ви потопим в един усмихнат свят, където вратите са широко отворени за всички. Независимо от възможностите и бройката хромозоми. Свят, в който пиколото Гого ви посреща с чар, а камериерката Мия ви гарантира чистота и уют. Искаме да поставим в центъра на живота на един хотелски комплекс и прекрасните ни:

 

Наталия,

Маринка,

Луки,

Мики,

Драго,

Влади,

Слава,

Христослава,

Яница,

Виктор,

Марти,

бебето Борис,

Пепи,

Коки,

Светли,

двамата Ванковци,

Мия

и Гого

точно тук, в сърцето на мечтите ни.

Съкровеното място, където вяра и реалност се срещат.

 

Ако мечтата е рисунка в бъдещето, то нашата картина е в ръцете ви. И ще отброява с вдъхновения дните на следващата ви година. Нека 2023-та е успешна, здрава, удовлетворена!

 

 

Благодарим Ви, мили хора, че вече десет години сте с нас и децата ни!

Уютни и благословени празници!

С признателност от сърцето на мечтата:

Тони Маринова,

Председател на Сдружение „Синдром на Даун България”

Специални благодарности за снимките с душа на Цвета Воденичарова, професионалното рамо и  грима на Димитрина Димитрова, Burlesque – House of Beauty и фризьорското майсторсто на Дора Петкова Маринова – Borboleta Hair bar, за предоставените ни хотелски униформи от екипа на Хотел „Хилтън” (прегръдки за Дорина Митова) и използвания гардероб от сериала „Съни бийч” – тук специалните прегръдки са за Яна Абросимова и Августина Маркова – Тути и екипа на „Междинна станция”.

 

Благодарим за безвъзмездното партньорство и на:

Ако желаете да се потопите в това вълшебство, можете да получите календара срещу дарение от поне 15 лева, с наложен платеж и безплатна доставка от “Спиди”.

За поръчка попълнете следната форма:

Име и фамилия:

e-mail:

Телефон за връзка:

Брой календари:

Изберете как желаете да получите пратката:

Адрес за доставка:
(Безплатна доставка със "Спиди".)

Коментар (Ако желаете дарите по-голяма сума от 15 лева за календар, моля отбележете го в коментара.):

 

Любопитни факти за нашите герои от календара

 

НАТАЛИЯ

Тя е Наталия или накратко Нана, на 16 години от Бургас. Истинско дяволче с ангелско личице. Световна шампионка по дисциплината “инат”. Обича безкрайно много да снима. Запечатва любимите си моменти в артистични фотографии и след това ги гледа с часове. От малка мечтае да готви, но не къде да е, а на… Айфеловата кула в Париж. С искрящо бели престилка и голяяяма готварска шапка! Да, представяме ви е една изключително креативна млада дама. Истински съвременна, дръзка и категорична, която знае безпогрешно какво, кога и къде го иска!

ЯНИЦА И ВИКТОР

 

ЯНИЦА

Тринайсетгодишна госпожица от София със сериозни интереси в конната езда (вече млада надежда в отбора на „Спешъл Олимпикс България”) и IT сектора (наследствена черта от бате). J Обожава морето, сладолед и… Графа! Шампион по раздаване на целувки – на улицата и в метрото усмихва напълно непознати хора. Любими думи: о б и ч а м   т е  и всичко, започващо с „к” – кон, куче, коте, книжки и разбира се, Косьо (вездесъщия бате). Училището е едно от най-любимите й места, където има верни приятели и прекрасни учители (а с г-жа Щерева дори математиката се понася леко!). Най-щастлива е през лятото в Царево при чичо Пейо и леля Ваня. И при Веси в Плана планина, където всяка неделя язди любимите си Пами, Зита, Хипо. Изобщо има ли осигурени компютри, добри хора и животинки, професионалната й реализация е в кърпа вързана.

 

ВИКТОР

Спортна фигура и палав поглед, харизматичен и атлетичен. Това е нашият Вики, тринайсетгодишна надежда  (от „Надежда” и „Свобода” – софийските квартали на София, в които може да бъде забелязан да преминава майсторски с АТВ, тротинетка или колело), както и във всички възможни спортове, за които се сетите, в това число футбол, плуване, фехтовка, конна езда (в отбора на „Спешъл Олимпикс България” ) тенис на маса, а от скоро и бадминтон. Иска да стане…висок и… мъж на жена си! Да си имат бебе и много кебапчета за вечеря.

 

 

 

ВАНКО 1 И МАРИНКА

 

ВАНКО 1

Иван Красимиров Куртев е 11-сет годишен чаровник от Поморие. За нас обаче си е просто Ванко – усмихнато, лъчезарно морско дете с много енергия, и любов. Завидно упорит – докато не стане, каквото е решил, не се отказва. „А бе командаджия” – обобщава мама„ J Обича да гледа анимация, да танцува, да разглежда книжки. Харесва рок музика. Много артистичен, често импровизира, смесвайки сюжетите на различни приказки. Любимият му герой е Хълк. .Иска да стане пожарникар.

 

МАРИНКА

Прекрасно осемгодишно слънчице от Сливен. Общителна, артистична музикална.  От тази година Маринка е първокласничка. Както при повечето деца, така и при нея новите правила и материалът за усвояване са голямо предизвикателство. Писането, четенето и смятането наистина я затрудняват, но с много труд и упоритост тя се справя с повечето от поставените задачи. Заедно с училището, с огромно желание, посещава тренировките по Шотокан Карате-До и често имитира кака си, която е пример за нея във всяко отношение. Обича да се включва в домакински дейности. Слага масата, мие чинии и с радост участва в приготвянето на храна, като най-любимата й част е месенето на тесто и изрязванто на формички. Като една истинска дама Марина е и много суетна. Обича да (се) гримира (може и с цветни моливи). Обича да (си) прави прически, примерно една бърза подстрижка в навечерието на първия учебен ден. На въпроса каква искаш да станеш като пораснеш, без колебание отвръща – гримьорка и фризьорка. На всички желаещи ще кажем – още от сега можете да си запазите час. J

 

ВАНКО 2 И СЛАВА

СЛАВА

Слава е на 18 години, от Пловдив. Пълнолетна девойка, която вече усилено мисли за времето, което скоро ще дойде след “училищния живот”. 12 години преминали с много труд, трудности, сълзи ( инат) и радост. Години на откриване на различни умения, които да те правят щастлив. А при Слава щастието е многолико. Интересът й към рисуването я усъвършенства в иконописта и дизайнерското амплоа. Слава обожава да измисля модели на дрехи. А школата по модерни танци, я насочва към желанието да се научи да свири на ударни инструменти (ксилофон, барабан, тъпан, пиано и арфа). Като един млад човек, нашето момиче все още се колебае с какво да се занимава. Сигурна в своите умения, често споделя, че желае да измисля дрехи за театрални или оперни представления или да облича любимите си музиканти. Покрай честите си пътешествия из цялата страна, решава че може да бъде и успешен писател-екскурзовод-преводач. Ще превежда своите разкази за пътешествия на езиците които учи: английски, италиански, руски. Ще снима или рисува и ще кани хората от цял свят на посещение в България. Мечтае си и за собствено арт-кафене, в което ще може да прави изложби на своите картини и икони. Да приготвя любимите си сладкиши и банички, придружени със смути и кафе. И разбира се, с много ревюта на собствените й модели.

ВАНКО 2

Иван Бакоев на 23 години или представяме ви нашия прекрасен Ванко от Раднево, по когото въздишат не една и две девойки с бадемови очи. И, да, със сигурност, има защо. Чар, усмивка, чувство за хумор, чудесно подплатени със знания  и диплома за средно образование. И успешно преминати матури по български език и биология! Обича да плува, да слуша музика, да пее, танцува и иска да стане музикант. Любими книги – поредицата “Хари Потър”. Любими филми – “Карибски пирати”, “Хари Потър” (разбира се!) и „Мумията”. Даниел Радклиф, Джони Деп, Брендън Фрейзър, Михаела Филева и Графа са сред артистичните и музикалните му фаворити. Много педантичен – иска всичко около него да е подредено по неговия си начин и не дава никой друг да му го нарушава.

 

 

БЕБЕ БОРИС

Само на годинка и половина той е душата на всяка компания. Като прибавим, че е от Бургас, девойки бъдещи, не можем да ви мислим на каква опашка ще се редите скоро! J Усмихнат, чаровен, харизматичен в момента е в най-прекрасната си бебешка възраст, когато всичко му е любопитно и светът го радва отвсякъде. Любими са му всички книжки и разходките в парка. По професия дано стане художник като мама, която е на небето от неговото раждане и, със сигурност, го пази с голямата си любов и ангелска прегръдка. Тук, на земята, до него продължава да е един невероятен супер Тате Миро, благодарение на когото Борис расте спокойно и щастливо светло създание с най-заразяващата усмивка и разкошно галещи живи очички!

 

КАЛОЯН

Коки е на 11 години от Бургас. Изключително възпитан млад господин с подчертан стил и тънко чувство за хумор. Ако ви докривее, препоръчваме терапия с невероятната му блага усмивка. Добър, ученолюбив, обичлив и гушлив – гордост за мама и тате. Запален меломан, винаги е в час със последните музикални хитове. Иска да стане… супер герой! И ще стане – нали вече е част от нашия „ДаунТаун”.

 

МИКИ

Мики Райкова е на 15 години, също от Бургас. Има няколко варианта за бъдеща професия: готвач, собственик на чайна или рехабилитатор (за последното учи в момента). Като средностатистически тийнейджър е непрекъснато с устройство в ръцете. Гледа сериали, влогъри, слуша музика, пее и се забавлява. Много е общителна, добра, материалните неща изобщо не я интересуват (с изключение на храната J ) и е доста мъдра – казва майка й – стара душа, дошла да ми даде някой и друг урок. Мики иска да има много приятели, но тъй като няма си разговаря с въображаеми такива! „Радваме се, че в ДаунТаун намери своята среда“ – довършва мама. А ние с гордост се съгласявяме!

 

МИЯ

Мария – Михаела или просто Мия е на 22 години от Бургас. Обича да рисува, да слуша народна музика и „Гласът на България”. Забавлява се със смешните истории за животни по „Нешънъл джиографик” и любимите си филми. Би могла професионално да се занимава с готварство. Приготвя баница, торта – особено е добра в мазането с крем. Може да ви направи и чуден таратор. Във вкъщи е чудесна и изключително старателна домакиня (не случайно тя у нашата камериерка тук). Винаги си оправя леглото и сгъва одеялото, макар че й е трудно, а крайният резултат е прекрасен.

 

СВЕТЛИ

Светли е 10-годишното вдъхновение на мама Феодора или основата на ДаунТаун. Представяме ви го с нейните думи. J „Светлин Добрев. Мисия в живота: спасител в ръжта. Талант: ощастливител. Непосредствени цели: да предизвиква човечеството внезапно да променя житейските си планове. Под “човечество” визира майка си, но броят на жертвите по принцип не е лимитиран; Да покаже, че няма невъзможни неща (освен програмата на МОН); да бъде официално оправдание за безпорядъка в стаите на братята си. Умения: рязко изпъва бръчки. Подходяща професия: титуляр (в общочовешки смисъл). Длъжностна характеристика: прегръщане и гъделичкане на гости (в паузите – ядене на кюфтета), затръшване и оттръшване на врати на помещения и автомобили (в паузите – работа с чук и хвърляне на яйца ); пълнене и изливане на водни басейни, както и пускане на дребни и едри предмети с цел плуване (в паузите – преследване на кокошки и друг дребен бързоног добитък). Забележка: Да не бъде занимаван с математика!“

 

ПЕПИ

Този чуден (хитър) Петър е поредният бургазлия, на цели 11-сет. С него дните са прекрасно щури и забавни. Всеки ден е в различно амплоа. В понеделник е фризьор и остава да помага във фризьорският салон, а във вторник може да се преквалифицира на градинар и яхва резачката в двора, за да оформя храстите. „И е добър – казва мама, само дето после не си събира боклука! J Иначе, в свободното си време от фризиране и подстригване на храсти, е китарист, барабанист. И още – тенисист и катерач. Разбирайте, Спайдърмен. Със сигурност, има място и в кухнята – готварството му отива, а и много обича да реже с нож и ножица. С две думи – всестранно развита личност.

 

ГОГО

Георги Вачев е ветеранът в нашия ДаунТаун отбор с прекрасната си възраст от 39 години. Гого е от Бургас през лятото и от София през зимата. Ценител на женската красота и пицата. Иска да бъде полицай от отдел наркотици и понеже още не са го взели, практикува с гледане на полицейски филми. Изобщо Гого е голям киноман. Времето му за любимите сериали е свещено. Харесва Алф, слуша музика на компютъра със слушалки и си пее щедро на глас. Вкъщи поддържа перфектен ред, защото не търпи нещо да не е на мястото си.

 

ДРАГО

Драгомир е на 14-сет и е от Сливен. Ученик в седми клас. Дете, пълно с идеи за щуротии и винаги готов за бели. J Завиден къщовник – обича да шета, да чисти, да сгъва дрехи. Харизматичен артист, роден „за любов“, както го описва мама, да ухажва красивите жени, да им предлага брак и да кани всички на сватба. J Голяма страст са му колите, моторите, камионите. Много често е монтьор, винаги с гащеризона на тати и ключ в ръка. Успешно имитира и батко си на офис стола с лаптоп и много документи наоколо. Често е и с престилка на доктор, ръкавици, слушалки и скалпел и прави операции, досущ като от “Откраднат живот”. Или с едно изречение това е моето сладко щураво дете с железен характер, обобщава мама и допълва – да му мислят тези, които са около него!

 

ЛУКА

Луки е на 12-сет години, от София. Разкошен бърборан с чар, който те превзема от първия миг. Тренира айкидо, а голямата му страст в момента са паркур движенията. Иска да стане артист и, така като го гледаме, едва ли нещо може да му попречи. Притежава визия, стил, не му липсва талант, нито амбиция да радва хората, а те да му ръкопляскат, досущ като на любимия му Мистър Бийн. Извън спорта и актьорството, Луки се изявява и в кухнята, където с удоволствие прави ябълков пай. Вече сте негов почитател, нали?

 

ХРИСТОСЛАВА

Христослава Колева е на 17 години от град Казанлък. Ученичка в 11-ти клас на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в града. Хриси е нашата голяма гордост и вдъхновение, защото е многократен национален и международен шампион по плуване, състезател по спортна стрелба и езда, пламенен танцьор с отличия в балетна формация Дива Денс, актриса в старозагорската опера, част от проекта “Ние сме музиканти” и не на последно място – младеж със свои собствени мечти и надежди, който ежедневно се бори за това да променя света около себе си. Тя мечтае да стане треньор по плуване и да обучава деца със специални потребности, да е актриса и да работи в Старозагорската опера, а защо не и да стане известен готвач или собственик на хотелски комплекс в който да работят деца като нея.

 

 

ВЛАДИ

Владимир е на 17-сет, от Варна. Изключително харизматичен, стилен, благ и възпитан млад господин от морската ни столица с подчертано влечение към танците. Музиката му е в кръвта, а сцената е уютно място, на което се раздава на публиката в буфо концертите в училище и дневния център. За разнообразие е и спортист –участва в лекоатлетически състезания и има два медала – златен и сребърен в дисциплината хвърляне на малка топка. Но ще ви го представим главно като бъдещ певец и танцьор, който танцува гангамстайл перфектно и обожава да слуша българска народна музика, Веселин Маринов, Миро, Дара, дует Ритон.

 

 

МАРТИ

Мартин Димитров е малкото ни бижу от Стара Загора. Само на 4 години, но с вече подчертано актьорско присъствие и солидни интереси в музикалните представления и кукления театър. Обожава куклите, музиката и танците. Не би отказал обаче и кариера на готвач или лекар. Има си голяма кака, любящо семейство и много приятели. Ходи на детска градина с желание и е любимец на всяка компания.